2.2.5.15 Gemeente Harelbeke

[de Lage Landen] [in English] [Vorige] [Volgende]Beschrijving van de vlag

Rood met een geel kruis, in iedere hoek vergezeld van vijf gele penningen, schuinkruisgewijze geplaatst.

De vlag verwijst naar het wapen van Constantinopel.

Verhoudingen zijn 2:3.


Status van de vlag

Aangenomen op 2 februari 1981.


Beschrijving van het wapen

Het wapen van Harelbeke is "in zilver een keper van keel. Het schild getopt met een stedekroon met vijf torens van goud."


Geschiedenis

Tijdens de 14de eeuw voerde Harelbeke een wapen van goud met keper van keel en een uitgeschulpte zoom van zilver. Gailliard zegt dat de stad als wapen had van zilver met keper van keel, maar dat Boudewijn van Vlaanderen, keizer van Constantinopel, haar toestond het wapen van Constantinopel te voeren. Hij voegde erbij dat de markgraaf van "Arlebeke" een gegeerd schild voerde van goud en lazuur uit acht stukken met een wapenschild van keel over het geheel - d.i. het oorspronkelijke wapen van de graven van Vlaanderen, die volgens de legende afstammen van de eerste heren van Harelbeke - en dat zijn strijdkreet "Haerlebecque" was.

Jan van Harlebeke, heer van Lembeke, Wakken en Deerlijk, gebruikte in 1365 en in 1377 een schild met een keper met uitgetande zoom.

De burggraaf of kastelein van Harelbeke werd steeds beschouwd als één der eerste baronnen van Vlaanderen. Deze burggraven voerden een banier gegeerd van goud en van lazuur uit zestien stukken, met een schildje van keel over het geheel. De bijzondere zegels van de stad Harelbeke dragen in 1542, 1547, 1676, 1789 een schild met een kruis vergezeld van 20 bezanten; de bezanten van het zegel van 1436 en van dit van 1789 waren elk beladen met een kruisje.

In Bavikhove, deelgemeente van Harelbeke, was op het einde van de 18de eeuw Robert-Marie van Lens, erfmaarschalk van West-Vlaanderen, heer van Ooigem en Bavikhove. De familie had een gevierendeeld schild van goud en van sabel, dat het wapen werd van de gemeente Bavikhove.

De heerlijkheid Hulste behoorde lange tijd aan de familie van der Gracht toe. De "wet der dorpen Hulste en Schiervelde" werd in 1719 vernieuwd door "Messire Louis-Thomas Le Sage, heer van Hulste, Schiervelde en Landregem".

Diens wapen inspireerde het gemeentewapen van Hulste, nu een deelgemeente van Harelbeke: van zilver met keper van lazuur, vergezeld van drie slangen van hetzelfde, getopt met een zilveren helm, getralied, gehecht en omboord van goud met dekkleden van zilver en lazuur, met ringen van dezelfde kleuren.

Uit: Wapenboek van de provinciën en gemeenten van Belgie, 1955.


Laatste aanpassing: 1997-07-05

f.a.vanlaenen@ieee.org