2.6 Vlaamse Gemeenschap (1973/NU)

[de Lage Landen] [in English] [Vorige] [Volgende]


(1: Vlag)

(2: Logo)

(3: Wapen van 1972)


Vlag en wapen van de Vlaamse Gemeenschap

(1) In goud, een klimmende leeuw van sabel, getongd en genageld van keel.

De wet van 6 juli 1973 bepaalt de vlag van de Vlaamse Gemeenschap (toen de Nederlandse Cultuurgemeenschap). De wet van 11 juli 1985 toont een afbeelding van deze vlag, en stelt als proporties 2:3 voor.

De wet van 7 november 1990 stelt dat het wapen van de Vlaamse Gemeenschap dezelfde is als de vlag.


Ontwerp van de afbeelding van de leeuw

De afbeelding van de Vlaamse Leeuw (zoals in figuur (1)) werd ontworpen door Dr. E. Warlop, en is geïnspireerd op het model van de klimmende leeuw gebruikt in een Europees wapenboek uit 1560/70. [Goe]


Controverse over de kleur van de tong en de nagels

Er bestaat een controverse over de juiste kleur van de nagels en de tong. Tot in de 16de eeuw was de leeuw slechts enkelkleurig, dat wil zeggen dat hij tot dan getongd en genageld was van sabel (zwart). Sinds de 16de eeuw is hij echter altijd getongd en genageld van keel (rood). De Volksunie, een vlaamsgezinde partij van nà de Tweede Wereldoorlog, introduceerde weer de enkelkleurige leeuw. Nu is het eerder ongewoon dat de tong en de nagels van dezelfde kleur zijn als de leeuw zelf, en hij komt zo ook voor op de schilden van de Belgische provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Namur, en de Nederlandse provincie Gelderland. Ook op de andere provinciale schilden die leeuwen voeren hebben de tong en de nagels andere kleuren, zoals bij de Hollandse, Limburgse, Brabantse en Luxemburgse leeuw.


Wapen van 1972

(3) In goud, een klimmende leeuw van sabel, gekroond, genageld en getongd van keel, omgeven door vijf sterren van sabel.

De wet van 13 april 1988 stelt dit wapen voor als het wapen van de Vlaamse Gemeenschap, maar de wet van 7 november 1990 zal dit vervangen.

De sterren stellen de vijf Vlaamse provincies voor.

Dit wapen heeft nooit veel succes gehad bij de bevolking. Het gebruik van vijf sterren om de provincies voor te stellen is steeds fel omstreden geweest. Het werd onofficieel reeds van 1972, dus van voor de feitelijke oprichting van de Vlaamse Gemeenschap, gebruikt.


Wetgeving inzake de bevlagging van openbare gebouwen

5 juli 1974 - Koninklijk Besluit betreffende de bevlagging van de openbare gebouwen met de vlag van de Nederlandse Cultuurgemeenschap

Volgens de wet van 5 juli 1974 dient op 11 juli de vlag van de Nederlandse Cultuurgemeenschap gehesen te worden op de openbare gebouwen in het Nederlandse taalgebied alsook op de openbare gebouwen in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad waar instellingen gevestigd zijn die uitsluitend behoren tot de Nederlandse Cultuurgemeenschap behoren. Samen met deze vlag mogen ook andere officiële vlaggen gehesen worden, conform het Koninklijk Besluit van 5 juli 1974 betreffende de bevlagging van de openbare gebouwen.


2.6.1 Katholieke Universiteit Leuven


Laatste aanpassing: 1997-07-27

f.a.vanlaenen@ieee.org