4.6 Provincie Limburg (1866/NU)

[de Lage Landen] [in English] [Vorige] [Volgende]


(1: Vlag)

(2: Oude Vlag)

(3: Wapen)

Zie ook:


Beschrijving van de vlag

(1) Fazen zilver boven azuur boven goud, aan de linkerkant klimmende dubbelstaartige gekroonde leeuw van keel.

De verhouding van de vlag is 2:3.

De vlag werd aangenomen op 28 juli 1958.

(2) Faas van Keel en Zilver.

Deze vlag werd gebruikt in de 19de eeuw.


Beschrijving van het wapen

(3) Hartschild en linkerkanton van het hoofd in zilver klimmende dubbelstaartige leeuw van keel, kroon, tong en nagels van goud, rechterkanton van het hoofd in goud klimmende leeuw van sabel tong en nagels van keel, rechterkanton van de punt in azuur klimmende dubbelstaartige gekroonde leeuw van goud tong en nagels van keel, linkerkanton van de punt in goud twee boven drie hoorns van keel beslagen van zilver.

Het wapen van de Belgische provincie Limburg is het originele en is in het wapen van de Nederlandse provincie als hartschild aanwezig. De andere schilden zijn de wapens van Valkenburg, dat zelf ook weer afstamt van het originele Limburgse wapen, het wapen van Gulik, het wapen van Gelre en het wapen van Horne, ook terug te vinden in het wapen van Liège.


Geschiedenis van de provincie

Dit gebied werd beschouwd als behorende tot het Belgische deel in het koninkrijk der Nederlanden, en behoorde dus tot het België na 1830. Van 1839 tot 1866 maakte de huidige provincie deel uit van de Duitse Bond, ter compensatie voor het Waalse Luxembourg dat in Belgisch handen overging. In 1866 werd het Nederlands gebied.


4.6.1 Gemeente Stramproy (1839/1998)
4.6.2 Gemeente Weert


Laatste aanpassing: 1996-10-06

f.a.vanlaenen@ieee.org