4.11 Provincie Zeeland (1814/NU)

[de Lage Landen] [in English] [Vorige] [Volgende]


(1: Vlag)

(2: Oude vlag)

(3: Wapen)


Beschrijving van de vlag

(1) In azuur, drie golvende dwarsbalken van zilver; hartschild: in goud golvend doorgesneden, I een uitkomende leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, II golvend gedwarsbalkt in zes stukken van azuur en zilver; het hartschild getopt van een kroon met vijf bladen en vier paarlen van goud.

De verhouding van de vlag is 2:3.


Status van de vlag

Deze vlag werd aangenomen op 14 januari 1949.


Beschrijving van de oude vlag

(2) Tweemaal doorgesneden van keel, zilver en azuur; hartschild: golvend doorgesneden, I in goud een uitkomende leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, II golvend gedwarsbalkt in zes stukken van azuur en zilver.

Deze vlag werd aangenomen op het einde van de 16de eeuw, en gevoerd tot in de 18de eeuw.


Beschrijving van het wapen

(3) Golvend doorgesneden, I in goud een uitkomende leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, II golvend gedwarsbalkt in zes stukken van azuur en zilver.

De wapenspreuk is "Luctor et Emergo", "Ik worstel en kom boven."


Geschiedenis van de provincie

Waarschijnlijk dreven de Romeinen reeds vanuit Zeeland handel met Engeland. Eerst in de Frankische tijd treedt Zeeland in de geschiedenis op en had in de 9de en 10de eeuw veel te lijden van de invallen van de Noormannen. Na lang een twistappel geweest te zijn tussen de graven van Vlaanderen en Holland, kwam het in 1323 voorgoed aan Holland en deelde van toen af als graafschap en als gewest van de Verenigde Provinciën de lotgevallen van die streek, uitgezonderd Zeeuws-Vlaanderen, dat, onder de Republiek, als Staats-Vlaanderen één van de Generaliteitslanden was. In 1814 werd het een provincie van het koninkrijk van de Verenigde Nederlanden en vervolgens van het tegenwoordige koninkrijk. De hoofdstad is Middelburg.


4.11.1 Zeeuws-Vlaanderen
4.11.2 Gemeente Borsele
4.11.2.1 Gemeente Baarland (1817/1970)
4.11.3 Stad Middelburg


Laatste aanpassing: 1997-08-11

f.a.vanlaenen@ieee.org